niedziela, 29 maja 2016

WEGAŃSKI TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHOWĄ PRALINĄ

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Dla wielu dzieciaków to święto jest prawie tak ważne jak urodziny. Prezenty, ulubione dania przez cały dzień., rozpusta w biały dzień! Dlatego może wam się przydać przepis na sprawdzony wypiek, który przypadnie do gustu najmłodszym, ale też tym dużym dzieciom. Torcik jest wegański, mocno czekoladowy i lekko orzechowy w smaku dzięki pralinie, ale też dzięki dyniowemu przełożeniu. Jest przy nim znacznie mniej roboty niż przy "zwykłym" (niewegańskim) torcie. Krem się robi momentalnie, biszkopt tak samo, może przy pralinie trzeba chwilę posiedzieć, ale to jedynie kwestia przygotowania karmelu. Ogółem tort jest przepyszny, zjadłam go na spółkę z moją przyjaciółką dla której go przygotowałam. Co może was zainteresować to wartości odżywcze, gdyż jak na tort jest on dość zdrowy. Nie ma w sobie cukru, krem głównie stanowi puree z dynii, a pralina jest zrobiona z orzechów, zawierających mnóstwo wartościowych tłuszczy. Zjadłam go więc bez wyrzutów sumienia z czekoladowym uśmiechem na ustach.


Tortownica o średnicy 17 cm
BISZKOPT
Składniki na biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (180 g)
  • 1/4 szklanki kakao (30 g)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki melasy
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml)
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie :
  1. Do dużej miski przesiewamy suche składniki i łączymy je ze sobą. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, po czym przelewamy je do suchych i przy pomocy trzepaczki dokładnie mieszamy.
  2. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
  3. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
KREM CZEKOLADOWY
Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao 
Przygotowanie:
  1. Puree z syropem i masłem orzechowym krótko ucieramy blenderem, dokładamy kakao i ponownie ucieramy. Masę odkładamy na chwilę do lodówki.
PRALINA
Składniki:
  • 30 g blanszowanych migdałów*
  • 30 g cukru
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 90 g czekolady
* Możecie samodzielnie zblanszować migdały: zalejcie je na chwile wrzątkiem i po kolei wyjmując z wody obierajcie ze skórki.

Przygotowanie:
  1. Migdały podprażamy na suchej i rozgrzanej patelni. 
  2. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dokładamy migdały, mieszamy i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do ostudzenia.
  3. Ostudzone migdały w karmelu przekładamy do małej siatki i rozdrabniamy waląc w nią młotkiem do mięsa (możemy użyć malaksera).
  4. Płatki kukurydziane rozgniatamy rękoma na drobniejsze kawałki i mieszamy razem z migdałową posypką.
  5. Czekoladę wkładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy miskę. Do rozpuszczonej czekolady dokładamy płatki z migdałami i mieszamy. Odkładamy do ostudzenia.
SKŁADANIE TORTU:
Składniki:
  • biszkopt
  • krem czekoladowy
  • pralina
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • kilka truskawek
 Przygotowanie:
  1. Biszkopt kroimy na 3 blaty - aby były równe używam tej metody: na wybranej wysokości wbijamy dookoła biszkoptu wykałaczki (używam czterech) i kierując się tym zaznaczeniem przecinamy ciasto długim nożem.
  2. Na pierwszy blat rozprowadzamy połowę dżemu, na to 1/3 kremu czekoladowego i wykładamy połowę praliny (większe kawałki kruszymy, rozprowadzamy na całym krążku i delikatnie przyklejamy do kremu czekoladowego). Nakładamy drugi blat i powtarzamy wszystkie czynności.
  3. Cały tort obkładamy pozostałym kremem czekoladowym. Dół zdobimy odłożoną wcześniej praliną i pokrojonymi na plastry truskawkami.

Przepis na krem czekoladowy z tej strony
Lekko zmodyfikowany przepis na biszkopt z tej strony


Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.

Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Truskawkowe szaleństwo 2016

6 komentarzy:

  1. Patrząc na niego w ogóle bym nie pomyślała, że to wegański przepis:) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć, w smaku również nie czuć różnicy między zwykłym tortem :D

      Usuń
  2. Wow, jest cudowny! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...