poniedziałek, 2 maja 2016

ORKISZOWA SZARLOTKA Z RABARBAREM I BEZOWĄ CHMURKĄ

Sezon na rabarbar rozpoczęty, a to oznacza mnóstwo dań z tym owocem w roli głównej. W mojej kuchni dosłownie poniewierają się laski rabarbaru, prosząc się o przygotowanie. Widząc w sklepach piękny różowy rabarbar pakuje do koszyka i kupuje kolejne porcje, nie zużywszy jeszcze tych co mam w domu. Mimo że przybywa go coraz więcej, to nie brakuje pomysłów na jego użycie. Kilka dni temu przeglądając bloga Moje Wypieki natknęłam się na przepis na szarlotkę z rabarbarem. Szarlotkę uwielbiam, jest to moje ulubione ciasto, dlatego od razu zabrałam się do roboty, zużywając przy okazji moje zapasy rabarbaru. Deser wyszedł przepyszny! Gęsta, słodka rabarbarowa konfitura, lekko kwaśne jabłka i do tego delikatna niczym chmurka beza. Niebo w gębie! 



Forma o średnicy 25 cm.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 4 żółtka (białka odkładamy na później)
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli ciasta. W razie braku przyrządu wsypujemy do miski mąkę, dodajemy masło i pozostałe składniki, siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Każdą z nich owijamy folią, spłaszczamy ręką i władamy do lodówki na 30 minut.
Składniki na mus rabarbarowo-jabłkowy:
  • 700 g rabarbaru
  • 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka (wcześniej odłożone)
  • pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy, pozbywamy się zielonych listków i kroimy na kawałki, które wrzucamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy bez przykrycia do czasu odparowania większość wody (ok. 20 minut). 
  2. Przez sitko oprószamy rabarbar mąką ziemniaczaną i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia (w tym czasie rabarbar powinien zgęstnieć)
  3. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Mieszamy z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wykładamy nim dno i boki formy (do wysokości ok. 3 cm). Spód oprószamy bułką tartą. Na spód wykładamy masę rabarbarowo - jabłkową, wyrównujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Pianę wykładamy na masę owocową, a na górę ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta.
  5. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok.60 min. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i w ten sposób studzimy ciasto.
  6. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.



Przepis z bloga Moje Wypieki
 
Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

  1. Po prostu wspaniałe! Idealne połączenie, chyba nie ma osoby która by nie pokochała takiego ciasta :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...